Nieuwsbrief

Uitgave nieuwsbrief ca. 1 a 2 weken vóór ledenbijeenkomst

BEZOEK OOK EENS ONZE WEBSITE: www.vogelverenigingbeo.nl
Beste BEO-betrokkenen.

2020 is voor de showmensen van de afdeling vroeg begonnen, immers de nationale was een week eerder dan normaal! Gaan we nu 2020 (tweeduizendtwintig) of 2020 (twintigtwintig) zeggen?? IK kies voor het laatste! 30-12-19 hebben we de vogels van de Friese Kampioenschappen opgehaald. De volgende dag moesten ze alweer naar Zwolle voor de Nederlandse kampioenschappen. Op beide hebben de leden prima gepresteerd. Op de FK haalden we met 6 inzenders 10 keer goud en ook nog zilver en brons. Jari net geen algemeen kampioen door een fout in het reglement. Ik denk niet dat we weer de beste afdeling worden zoals in 2018. In Zwolle was het wat minder. Geert had een stel van 2 x 93 en net geen goud! Friesland was als district met de afdeling Drogeham het beste van de hele show. Gemiddeld 95 punten per vogel, echt een geweldige prestatie. Stammen met 2 x 95 en 2 x 94 en stellen met 2 x 95. Beter kan echt niet. De vogelwereld is flink in beweging. We zien een tendens van steeds minder vogels op de afdelingen, Districts- en nu ook de Nederlandse kampioenschappen. Ik heb over de reden daarvoor heel veel gehoord. We worden ouder, er stoppen veel afdelingen, er zijn te weinig prijzen, week 1 is te vroeg enz. enz. Voor alles valt wel iets te zeggen. Het baart mij wel wat zorgen. De verandering om een week eerder en dan in combinatie met kermis en ijssculpturen heeft m.i. niet veel meer bezoekers gebracht. We hebben een schitterende liefhebberij maar onvoldoende opvolgers. De jongeren zijn niet langer voor vogelsport te porren. Internet, tablet en sociale media zijn een geduchte concurrent. Het sociale leven van de 40-ers ziet er heel anders uit dan 40 jaar geleden. We moeten blij zijn met onze afdeling. Er zit, en dat is echt een uitzondering in Nederland, groei in met leden en vogels. Dat vasthouden zie ik als een belangrijk gegeven voor de komende jaren. Ik zal me daarvoor inspannen en hoop op jullie medewerking. Ik wens u allen, leden, adverteerders en sponsoren een heel goed en vooral gezond jaar 20-20 toe. Voor de liefhebberij is het natuurlijk wel mooi als we ook een succesvol seizoen krijgen met de vogels, ook dat wens ik de fokkers toe. De feestavond op 25/1 is voorbereid en de uitnodiging vindt u in deze nieuwsbrief. Ik hoop u dan te kunnen begroeten.

Met sportgroet Sicco Veenstra

Weer succes vol TT-seizoen voor BEO-leden.

De drukte van de shows is weer voorbij. Dit jaar geen Mondial voor ons, maar wel de Nederlandse Kampioenschappen VOGEL 2020 in Zwolle. Eerst hadden we echter nog de Friese Kampioenschappen, die dit jaar werden gehouden in Leeuwarden. De Leeuwarder Vogelvrienden organiseren jaarlijks de Kerstshow en deze is dit jaar gecombineerd met de Friese kampioenschappen. Het was een prachtige show en wat mij betreft mogen ze deze samenwerking wel vaker doen. Het aantal vogels viel wat tegen, er waren 823 vogels. De resultaten van onze negen BEO-inzenders waren prima. Gerrit Feenstra haalde met een stam geel intensieve kanaries brons met 360 punten. Gerard van Malsen met een Isabel rood intensieve kanarie goud met 92 punten. Jari van Malsen met een zilverbekje agaat brons 91 p. , zilverbekje grijs zilver 92 p. en met een zilverbekje SL ino goud met 93 punten. Sicco Veenstra met een groenling pastel agaat goud 91 p., agapornis fischerie gele zwartoog goud 93 p., europese kwartel goud 92 p., europese kwartel mutant goud 91 p. en met een rouwtortelduif goud 92 punten. Gerard Kolkena met een zilverbekje donkerbuik bruin goud 91 p., kleine cubavink goud 91 p., chinese dwergkwartel wildkleur goud 92 p. en chinese dwergkwartel gepareld goud 91 pnt. Geert Wind met een Gouldamadine zwartkop goud 92 p., bichenow astrilde zilver 91 p., Sint Helenafazantje goud 92 p. , stel elegantparkieten goud 183 p., elegantparkiet brons 91 p., blauwvleugelparkiet goud 92 p. en een geelvoorhoofdkakariki goud 92 punten. Johan Kolkena met een stel grasparkieten groen zilver 182 punten. Frits Pronk met een agapornis lilianae groen goud 91 p. en een agapornis personata lutino goud met 91 punten. Wim Dalhuizen met een elegant parkiet goud 93 p. en zilver 92 punten. Alle 9 inzenders succesvol. Dit toont aan dat we binnen onze vereniging een prima vogelbestand hebben.

Direct na deze show was de NK VOGEL 2020 in Zwolle. BEO was vertegenwoordigd met vier inzenders en ook weer allemaal succesvol. Sub-lid Jos Wokke spande de kroon met maar liefst vier keer goud met zijn postuurkanaries en wel met een Padovan gladkop 92 p., Padovan gekuifd 91 p. , Mehringer lichtbont 93 p. en een Duitse kuif bruin-schimmel met 91 punten. Wim Dalhuizen ( de grote winnaar op onze BEO-show) won brons met een elegantparkiet met 92 punten. Sicco Veenstra won goud met een Europese kwartel mutant met 91 punten. Geert Wind won goud en zilver met blauwvleugelparkieten van 93 en 92 p. en zilver met een stel elegantparkieten met 186 p. en goud met een geelvoorhoofkakariki met 93 punten.

Je leest het, een prachtig resultaat. Alle winnaars van harte gefeliciteerd. Nu maar weer aan het selecteren, de broedkoppels samenstellen en dan maar weer hopen op een goed kweekseizoen. Veel succes.

Geert Wind.


———————————————————————————————————————–

Tekst printen? Selecteer de tekst, daarna met de rechter muisknop er op klikken,
in het menu wat dan verschijnt op afdrukken klikken, wel even de printer aanzetten!
————————————————————————————————————————